spara pengar familj

Förbättra din vardagsekonomi

Det går att få en bättre vardagsekonomi utan att behöva vända på varenda krona. Nyckeln till att få pengar över varje månad är att ta kontroll över sin ekonomi och ta reda på vad pengarna går till.

spara pengar familjBörja med att se över dina lån och samla smålån i ett gemensamt lån. På så sätt behöver du bara ha koll på ett lån och det blir lättare att komma ihåg inbetalningarna och att veta hur mycket du behöver betala i ränta och amortering varje månad. Nästa viktiga steg är att göra en hushållsbudget för att ta reda på vilka utgifter ni har.

Ta kontroll över ekonomin

Skriv ner vad du och din familj lägger pengar på varje månad. Logga in på internetbanken och för över alla transaktioner till ett dokument i datorn eller skriv ner utgifterna på ett papper. Gå gärna tillbaka i minst ett halvår för att få med alla kostnader som endast dyker upp några gånger under året. Gör en budget där du för in kostnader under olika kategorier som till exempel huskostnader, transportkostnader, mat och kläder. Många brukar bli förvånade när de ser hur mycket de lägger på till exempel småköp av kaffe, godis och andra ganska onödiga inköp. Se över vilka utgifter som är möjliga att spara in på och vad du istället kan lägga undan på ett sparkonto eller för renovering av huset.

Klassiska spartips är att ta med matlåda till jobbet och att köpa kläder på second hand. Det går även att spara många tusen kronor varje år genom att jämföra lånekostnader och välja lånen med lägst ränta. Se också över kostnaden för el, mobil och bredband för att hitta den billigaste leverantören. Kanske har du några abonnemang som kan sägas upp? Det kan tyckas onödigt att spara in hundra kronor här och där men på några år blir även hundralappar varje månad ett stort belopp.

Scroll to top