granit

Fördelar med granit i din bänkskiva

Att välja material till bänkskivan kan vara en svår nöt att knäcka för de flesta. Marmor, trä, kalksten eller granit är ofta det som står och väger när en ny köksrenovering är på gång. Eftersom granit dock anses som det vanligaste materialet när naturstenen blir det material som tagit hem flest poäng i familjers kök, så kan det vara bra att känna till dess fördelar.

Granit har många fördelar gentemot sina andra ”stenkusiner” och väljer du en bänkskiva i granit, så står du generellt inför färre utmaningar i köket. Dels är det rejält slitstarkt och tåligt men medför även en rad andra fördelar. Men även solen har ju sina fläckar och granit är inte bara guld och gröna skogar.

granitGranitens ljuspunkter och baksidor

Som redan nämnt har graniten sin slitstyrka att vara stolt över., vilket bidrar till att den även kan användas i andra sammanhang. Som sin kusin marmorn tål den hårda tag i köket och tar gärna emot det mesta på sin yta. Ju mörkare graniten är desto mindre fläckkänslig är den, vilket gör att du kan arbeta på stenen utan oro. En ljusare bänkskiva av granit har istället en tendens att dra åt sig mer av det som den kommer i kontakt med, av den enkla anledningen att stenen är porösare. Om du således strävar efter ett elegant utseende i ditt kök, med en bänkskiva som klarar av det mesta, ska du satsa på en mörkgrå/svart granit.

Baksidorna av granit, då? Vilka kan nämnas här? Granit är förvisso ett kraftfullt material som inte ger upp i första taget, men det riskerar trots allt att drabbas av kantstötningar som kan göra skivan fulare med åren. Oavsett vilken typ av granit du köper bör du behandla den både i början och med jämna mellanrum över tid. Är det några fläckar som nämnvärt kan drabba din granitskiva, så är det kalkfläckar som benhårt klamrar sig fast om du helt negligerar dem. Ju mer du efterhåller din skiva, desto troligare är det att du slipper dessa problem.

Scroll to top