Lån & tips om ekonomin efter semestern

Många lånar till semestern, och när semestern är över är det dags att betala tillbaka vilket många inte är beredda på riktigt. Så hur ska man rädda ekonomin efter semestern och vad ska man tänka på när man ska låna pengar? Här är mina bästa tips.

Att låna pengar utan säkerhet har blivit alltmer acceptabelt och är inte längre lika hysshyss som det var när snabb- och smslånen först kom. Och tur är väl det! Numera är den sortens lånemarknad mer reglerad och de oseriösa aktörerna har motats bort företag för företag i princip. Dessutom skärptes reglerna för långivarna ordentligt redan förra året skriver Sveriges Radio, för då infördes det räntetak och krav på att den totala kostnaden för lånet man tar aldrig ska bli det dubbla mot vad man lånade. Men betyder det att man bara kan klicka på måfå och ta lån vart som helst? Självklart inte. Ska man ta ett lån utan säkerhet är det alltid viktigt att jämföra vilka villkor som finns och alltid välja det lånebolag som passar bäst för ens egen ekonomi och egna förutsättningar. Ett smart tips är att titta på vad företaget erbjuder för återbetalningsplaner och hur länge du ska betala av på ditt lån – tumregeln är att alltid välja den aktör som erbjuder bäst alternativ för din ekonomi. Men ett bra förhållningssätt är att kolla upp om du blir låst till din valda återbetalningstid eller inte, de bra aktörerna tar till exempel inga extra kostnader om du vill betala tillbaka snabbare än din återbetalningsplan.

Flest lån tas innan semestern

De allra flesta som lånar pengar utan säkerhet gör detta för att de behöver pengar på grund av att en oväntad situation uppstått. Någon kanske har blivit sjuk, en akut renovering kanske måste göras eller så är det en annan oväntad utgift som plötsligt måste betalas. Men vissa ser lite mer lättvindigt på lån och lånar till nöjen (vilket alltid är nummer ett på listor om vad man inte ska låna pengar till) och innan sommaren är det ofta semesterkassan som drygas ut med ett litet lån. Det är dock något som man varnar för att göra, men trots det så är det enligt Svenska Dagbladet ändå var åttonde person som lånar för att kunna köpa en semesterresa – och det är hela 13 procent av befolkningen. Så om du också är en av dem, då vill jag tipsa om hur du kommer i fas med ekonomin igen. Steg ett är att betala av alla dina räkningar och sedan spara de pengar som blir över i stället för att shoppa upp dem, köp bara det nödvändigaste som till exempel mat. Steg två är att sätta ett ordentligt köpstopp, sluta upp med att köpa saker du inte behöver och undvik impulsköp, fika på stan och ta med matlåda till jobbet, pengarna som blir kvar lägger du i ditt sparande. Steg tre är sedan att sälja av de saker du inte har användning för, både köp- och säljsajter online och loppisar kan ge ett bra tillskott i plånboken. Sen kör du på detta i minst tre månader, och jag lovar att du kommer märka av hur ekonomin och hushållskassan bara blir bättre och större.

Scroll to top