Rödvin – Bra eller dåligt för tänderna?

Rödvin är gott att avnjuta såhär i höstmörkret, men tyvärr är det även ökänt för att missfärga tänderna. Det finns däremot en del hjälpmedel att ta till för att förhindra att missfärgningarna uppstår och motarbeta dem om det redan skett.

Ibland kommer goda ting med något ont, så är fallet med rödvin. Precis som kaffe och cigaretter har rött vin en tendens att missfärga tänderna och det kan vara svårt att få bukt med det på egen hand. Ett sätt att lösa det på är att göra en tandblekning. Det går att göra både hemma eller på en klinik. Om du skulle föredra det förstnämnda kan du enkelt beställa hem och testa från https://www.dentway.se/. På så sätt sparar du pengar samtidigt som du bekvämt kan bleka tänderna i soffan framför tv:n istället för på en dyr klinik.

Bra för munhygienen

Det råder olika meningar kring hur rött vin påverkar hälsan, främst när det kommer till munnen och tänderna. Enligt en studie som Aftonbladet tagit del av menar de att rödvin faktiskt kan vara bra för tänderna, något som de flesta andra skulle säga emot om. I studien framgår det däremot att polyfenolerna i rödvinet potentiellt kan hindra att skadliga mikrober tar fäste i tandköttet. Detta skulle alltså kunna förebygga att det uppstår hål i tänderna, samt infektioner i tandköttet.

Om du är orolig för röda tänder av ditt vin bör du lustigt nog hålla dig borta från det vita vinet. Åtminstone i samband med rödvin, skriver Expressen. Anledningen till detta är att det syrliga vita vinet bryter ner emaljen som i sin tur blir mer känslig mot det pigmenterade röda vinet. Om du är på en fest eller tillställning gör du alltså bäst i att välja antingen det ena eller det andra, inte ihop.

Som med all alkoholhaltig dryck gäller det att vara varsam. Vi på Radhuslivet uppmuntrar inte överdrivet drickande, därför kan du läsa Vårdguidens tips här om det är så att du känner att du behöver hjälp med att se över din alkoholkonsumtion.

Tips på festlig dryck som inte färgar tänderna

  • Cider
  • White Russian
  • Öl
  • Mousserande vin
Scroll to top