Spara pengar utan att sluta shoppa

En bra buffert på några månadslöner är vad som rekommenderas för en trygg och okomplicerad ekonomi. För att uppnå detta behöver du faktiskt inte sluta shoppa, det gäller bara att vara smartare med dina pengar. För att få ihop månadsbudgeten finns många tricks att ta till, som rabattkoder, cashback och att spara in på onödiga vardagsutgifter.

Ett trick för att shoppa smartare är att så sällan som möjligt köpa något till fullt pris. Idag finns massor av rabattsidor på nätet, såsom till exempel Gratislandet att använda sig av. Bara genom att lägga 30 sekunder på att googla ”butik X rabatt” varje gång man ska handla hos en butik (byt ut X mot butikens namn) gör att du kan spara några kronor. Även när du handlar mat finns pengar att spara genom att välja varor med kort datum eller läsa butikernas veckoblad med rabatter på nätet och planera maten efter vad som är billigt.

Cashbacksidor

Ett annat sätt att spara pengar när du shoppar är att registrera dig på de många cashbacksidor som finns och därefter ta som vana att klicka in på dessa när du ska shoppa något. Cashbacksidorna har samarbete med ett stort antal nätbutiker. Du behöver inte registrera något kreditkort eller använda bank-ID. Du går helt enkelt vidare till nätbutikens sida via cashbackssidan och när ett köp är genomfört registreras din återbäring på cashbacksidan. Pengarna kan du få ut via t.ex. PayPal eller till bankkonto. Dock brukar det dröja en tid innan återbäringen är godkänd plus att du oftast måste ha nått upp till ett visst belopp i återbäring innan den betalas ut.

Vardagssparande

Sist men inte minst är de gamla klassiska tipsen för att spara pengar i vardagen värda att använda sig av. Många bäckar små det gör att man snabbare än vad man tror kan få ihop till ett par snygga vårskor, en schysst mobil eller peppande träningskläder. Till exempel:

  • Cykla till jobbet i stället för bil eller kommunaltrafiken,
  • Ta med matlåda i stället för att äta ute
  • Ta med termos med kaffe i stället för att köpa take away

Tips! För att bli extra peppad kan du lägga undan motsvarande summa som du sparat, till exempel 40-50 kronor för varje matlåda, i en burk eller elektroniskt i en app. Då ser du exakt hur varje liten besparing tar dig närmare din shoppingdröm.

Scroll to top