Sverigehuset Hamngatan 25 Stockholm

Uniqlo kommer till Sverige

Uniqlo kommer i höst att öppna en butik i Stockholm, i Sverigehuset vid Kungsträdgården. Det är goda nyheter inte bara för fashionistas som gillar designsamarbeten, utan för alla som vill kunna köpa basplagg av bra kvalitet.

Uniqlo, eller Yoo-ni-ko-lo som japanerna säger, är Japans svar på H&M eller Zara, och tredje största inom mode efter de här två jättarna. Märket har funnits sedan 1984, men rötterna går tillbaka till 1949. Den första butiken öppnade i Hiroshima, och idag har man butiker i bl.a. Kanada, USA, Tyskland, Frankrike, Bangladesh och Kina. I höst kommer också den första butiken i Sverige och Norden att öppna, i Kungsträdgården i Stockholm.

Uniqlo är inte kända för att haka på de senaste trenderna. Istället ligger fokus på basplagg som kashmirtröjor och tunna dunjackor, som säljs till riktigt bra pris. Samtidigt har man, precis som H&M, inte varit sena att samarbeta med kända designers från high fashion-världen. Och kanske har Uniqlo lyckats lite bättre med sina samarbeten. Eller vad sägs om namn och märken som Nigo, Opening Ceremony och Christophe Lemaire? Några godbitar hittar du här.

Modegraden på dessa samarbeten till trots säger Aldo Liguori, global PR-chef på Uniqlo, till Dn att H&M inte är någon konkurrent, eftersom de två kedjorna inte arbetar på samma sätt. Där H&M och Zara följer trender satsar Uniqlo, enligt Liguori, på funktionella vardagsplagg för alla åldrar. På Uniqlo-språk kallas detta Lifewear.

Ett framgångsrecept?

H&M har ju gått lite knackigt den senaste tiden, enligt de som har koll på börsen, och att Uniqlo ska öppna i Stockholm uppmärksammas därför i många business-tidningar. Att det länge har talats om att Uniqlo ska etablera sig i Sverige bidrar naturligtvis till uppmärksamheten. För fem år sedan gjorde de ett försök, men nu verkar det som de har lyckats, även om Vasakronan inte vill bekräfta något.

”Uniqlo har tittat på Stockholm länge, länge och de är absolut fortsatt intresserade av att etablera sig här”, kommenterar en erfaren fastighetskonsult.

”Och jag vet att Vasakronan extremt gärna vill ha in dem hit.”

Skyltar vid Uniqlo-butikDen nya butiken kommer att ligga på Hamngatan, i Sverigehuset vid Kungsträdgården och mitt emot NK. Idag har Illums Bolighus lokalen, men de är på väg ut och så flyttar Uniqlo in. Butiken kommer att ha fyra plan, pch förutom den fysiska butiken kommer man att öppna en e-handel för den svenska marknaden. Att prioritera både fysiska butiker och online är något som kännetecknar Uniqlo.

Uniqlo har de senaste åren satsat stort på Europa, och öppnat butiker i Frankrike, Ryssland, Tyskland och Belgien. Detta är ganska nytt för kedjan, som fortfarande får majoriteten av sina inkomster från Japan, Sydkorea och Kina. I dagsläget finns man på 15 nationella marknader, och har ungefär 1300 butiker, varav 68 i Sverige, skriver Göteborgs-posten. Enligt samma artikel beror expansionen på att man vill bli ”ett av Europas mest älskade märken”. Om man inte avviker starkt från affärsidén, som är att sälja basplagg av hög kvalitet till låga priser, är det svårt att se hur de skulle kunna misslyckas.

Scroll to top