Vikten av god munhygien

Att alla behöver borsta tänderna två gånger om dagen vet de flesta. Ändå kan det behövas mer ibland, och det kan finnas fler saker att ta tag i för bästa möjliga munhygien och friska tänder.

”Vad än orsaken är finns det många möjligheter hos en tandläkare, men även estetiska åtgärder är enkla att rätta till.”

Det finns många förebyggande åtgärder som kan göras om munhygienen blir mer medveten. Våra förutsättningar kan vara olika, vissa kanske tampas med karies medan andra bekymrar sig över sina missfärgade tänder som många gånger blir en konsekvens av att dricka mycket kaffe och vin. Även snusning och rökning påverkar den naturliga färgen negativt. Vad än orsaken är finns det många möjligheter hos en tandläkare, men även estetiska åtgärder är enkla att rätta till. Det finns exempelvis möjlighet att köpa tandblekning och få fräscha snygga samt vita tänder. Ett snyggt leende ökar både självförtroendet och gör oss mer sociala.

Att tänka på

För att få en bättre munhygien och vitare tänder kan du förutom att borsta tänderna två gånger om dagen bli bättre på att:

  • Använda tandtråd eller tandstickor, göra detta åtminstone varannan dag på kvällen för att få en rutin.
  • Undvika att dricka vin för sent på kvällen, för att tandborstningen innan läggdags inte ska gå förlorad.
  • Använda munskölj på eftermiddagen under helgerna när tiden mestadels spenderas hemma mellan lunch och middag för att få extra skydd.

Att ta hand om sig själv är inte bara att träna och unna sig roliga saker utan en god munhygien är starkt kopplat till en bättre hälsa både fysiskt och psykiskt och är något att lägga lite extra kärlek på.

Scroll to top